Totalul afișărilor de pagină

marți, 30 august 2011

Top 5 factori care distrug concentrarea

Zi de zi suntem bombardati de lucruri mai mult sau mai putin importante care ne afecteaza puterea de concentrare. Psihologii dau cateva exemple, pentru care propun solutii.



Retelele sociale

Retelele sociale
flickr.com
In prezent, suntem inconjurati de factori care ne distrag atentia, iar pe primul loc se afla retelele sociale. Specialistii spun ca aceasta activitatea reprezinta cel mai usor mod de a mentine contactul cu prietenii, dar de a pierde, in acelasi timp, concentrarea necesara atunci cand lucram.

Astfel, riscam sa pierdem ore pretioase din timp, fie ca suntem la serviciu, fie ca lucram la un proiect personal, potrivit webmd.com

Potrivit specialistilor, chiar si un simplu status ne poate pune pe ganduri minute in sir. 

Solutia? Evita sa te loghezi pe aceste retele in timp ce lucrezi. Daca totusi nu te poti abtine, poti socializa doar in timpul pauzelor, iar daca nici aceasta alternativa nu da roade, cel mai indicat ar fi sa stai departe de Internet cateva ore. 

Telefonul mobil

In

Telefonul mobil
Eric Hood
Poate si mai deranjant decat sunetul unui mail nou este soneria telefonului, pe care putini dintre noi o poate ignora. Insa raspunzand la telefon nu numai ca te costa timpul pierdut pentru a vorbi, ci iti poti pierde concentrarea total de la ceea ce faceai inainte sa fi fost sunat. 

Cel mai bine ar fi sa raspunzi doar la apelurile urgente, iar restul sa le inregistezi. Iar daca lucrezi la un proiect foarte important, este indicat sa il inchizi, pentru a nu fi tentat sa raspunzi. 
Totodata, poti salva timp verificand toate mesajele in acelasi timp, decat sa raspunzi la fiecare in parte, separat.

box: 1340 mesaje!

Inbox: 1340 mesaje!
flickr.com
Mail-urile apar in inbox cu repeziciune si parca fiecare dintre ele necesita un raspuns urgent. Chiar daca fac parte din programul de lucru, mail-urile iti pot distrage atentia de la proiectele aflate in derulare. Astfel, daca te opresti din a lucra frecvent pentru a raspunde, nu o sa faci progrese. 

Solutia? In loc sa verifici mailul din minut in minut, stabileste cateva ore pe zi in care poti face acest lucru, iar intre timp poti inchide programul.




Te plictisesti?

Te plictisesti?
flickr.com
Anumite activitati pe care trebuie sa le ducem la bun sfarsit zi de zi sunt mai interesante decat altele. Astfel, este greu sa te concentrezi la cele plictisitoare, fiind, in schimb, vulnerabil la distractii. 

Internetul, telefonul, chiar si aranjarea biroului par tentante daca esti plictisit de munca pe care o faci. 


Ce poti face? Un pact cu tine insuti, daca te concentezi asupra a ceea ce ai de facut, pentru a termina sarcina mai repede, castigi 10 minute de pauza. Poti si sa te recompensezi si cu o cafea, gustarea preferata sau o plimbare. Obiectivele plictisitoare sunt mai usor de indeplinit daca te asteapta o recompensa la final


Depresia

Depresia
Multi oameni tind sa considere tristetea ca semn al depresiei. Specialistii spun insa ca lipsa concentrarii este unul dintre cele mai comune simptome ale depresiei. Daca ai probleme cu atentia, iar in acelasi timp te simti trist, fara speranta sau indiferent, s-ar putea sa ai de-a face cu depresia.

Solutia? Primul pas este sa vorbesti cu un specialist, deoarece depresia poate fi tratata in majoritatea cazurilor.


sursa:9am.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu