Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Sfatul psihologului: Barbatul singur, dependent de Internet


Simion este un barbat singur. Pana in prezent nu a avut nicio relatie, insa isi doreste din tot sufletul una. Nu s-a putut apropia nicioadata de cineva. Initial vorbea despre timiditate si despre faptul ca nu putea sa fie cu cineva pentru ca ii era rusine. Nu stia de ce anume ii era rusine. Dar, una peste alta, se simtea foarte singur. 
Observase cum treptat, treptat toti colegii lui ajunsesera sa fie impreuna cu cineva. El de ce nu putea? S-a decis cu greu si cu multe rezerve sa faca ceva pentru el si si-a gasit un terapeut care sa il ajute sa faca asta. Si-a pus multe sperante in aceasta decizie a lui.
Nu vreau sa continui povestea lui Simion ci mai mult, sa va intreb ce va vine in minte cand cititi aceste randuri. Poate va este mila de el sau poate simtiti revolta sau sunteti usor agresivi cu el sau poate plictisiti. Inca o poveste cu cineva care are o nemultumire. Oricum ar fi, pentru cateva clipe v-ati gandit la el si ati incercat sa fiti in relatie cu el. Acest impact il veti regasi in fiecare poveste pe care o auziti sau de la orice persoana pe care o intalniti.
Faptul ca aveti aceste reactii va face sa nu fiti singuri si sa fiti cu ei. Aceste reactii care va fac sa va ganditi pentru cateva clipe la cineva necunoscut se traduc in capacitatea de a fi cu cineva si de a actiona intr-o legatura cu cineva. Simion nu este in aceasta situatie. El nu se poate gandi la cineva ca voi. El este foarte prins, ca intr-o panza de paianjen, de propria sa rusine, de propriile sale ganduri. Daca apeleaza la mine sau la un coleg o face pentru a descoperi ca se poate gandi la alta persoana si in acest mod sa nu mai fie singur.
Aceasta singuratate a lui are multiple cauze,dar nici nu vreau sa intru in prea multe detalii care v-ar plictisi. Lui Simion ii place sa citeasca, ii place sa navigheze pe internet si sa vada ce spun oamenii pe forumuri. Uneori intra pe situri porno pentru a avea o viata sexuala. Se gandeste ca daca nu poate sa aiba o prietena, cum are toata lumea, sa poata sa fie cu cineva pe bani. Se gandeste. Nu prea curajul sa o faca. Netul este in mare parte suficient. Virtualul pare sa-i asigure un minim de a fi cu ceilalti, mai mult ca observator. ”E mai mult decat nimic”, spune el si ”chiar imi place”, continua.
De multe ori ,in spatele celor care stau mult pe net regasim aceasta caracteristica a singuratatii din viata de dincoace de monitor. E o piedica sau un avantaj nu conteaza, am putea spune ca ce este bine pentru unii, este rau pentru altii. Dar si aici putem sa fim atenti la propria singuratate si sa observam ca multi oameni reusesc sa se emotioneze pentru ceea ce se produce pe diferite situri.
Dar Simion vrea sa se gandeasca cineva la el si el vrea sa aiba capacitatea sa se gandeasca la cineva. Iar pentru asta va trebui sa de-tese propria panza de paianjen pe care si-a creat-o pentru a se salva in timp. Pentru a-si salva propria viata psihica, pentru a se salva pe sine. Dorinta de a fi cu ceilalti oricat de mult a vrut sa o nege si sa o considere invalida si necaracteristica lui, s-a impus si a devenit evidenta producandu-i si suferinta. O suferinta necesara pentru ca ea l-a facut sa actioneze. Terapeutul poate sa fie primul om cu care incearca sa fie. De data asta si-a propus asta. Nu la nivel constient – nu si-a propus sa fie cu terapeutul ci sa fie pentru el intr-o terapie in care mai exista o persoana.
De ce e important lucrul acesta? Pentru ca singuratatea inseamna ca nu se gandeste nimeni la tine si tu nu te gandesti la cineva. Dar acest verb ”a gandi” are multe semnificatii. Aceste semnificatii sunt diverse. Totusi cand vorbiti de oameni singuri aveti in minte aceasta tesatura de rusine, vinovatie, teama pe care o lasam sa se subinteleaga. O veti vedea si poate veti gandi acesti oameni ca fiind prizonieri intr-o lume proprie. A fost solutia lor de supravietuire candva. 
Acum este necesar sa reuseasca sa iasa si sa constate ca au reusit – au supravietuit si acum pot merge mai departe spre ceea ce si-au dorit dintotdeauna – sa fie cu altii, cu cei ca ei si cu cei de alt sex. Faptul ca au diferite motive (ca asa le e destinul, ca sunt prea grasi, slabi, rotunzi) nu poate sa fie o argumentatie care sa tina la infinit. 

sursa:askmen.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu