Totalul afișărilor de pagină

luni, 29 august 2011

Boli care se pot transmite prin sărut


Herpesul, mononucleoza, dar şi alte infecţii virale sau bacteriene pot fi transmise de la o persoană la alta prin transferul de salivă. Specialiştii spun că igiena bucală riguroasă şi evitarea contactului cu persoane bolnave sunt cele mai bune metode de a preveni declanşarea anumitor tipuri de boli infecţioase.
În cavitatea bucală sălăşluiesc circa 600 de bacterii. Unele dintre acestea sunt inofensive, însă altele pot provoca afecţiuni severe în urma sărutului. Astfel, deşi saliva are un rol natural de protecţie împotriva germenilor, unele virusuri şi bacterii pot trece de această „barieră” şi ne pot îmbolnăvi.
„Numărul bolilor care se pot transmite prin sărut este destul de mare, iar unele dintre ele pot fi foarte periculoase. Meningita este un bun exemplu, aceasta fiind o afecţiune a ţesuturilor care «căptuşesc» creierul şi măduva spinării şi, în unele cazuri, poate fi fatală”, spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.
Mononucleoza, cel mai frecvent pericol
Numită şi „boala sărutului”, mononucleoza este cauzată de infecţia cu virusul Epstein-Barr şi se transmite în special prin intermediul salivei. Totuşi, sărutul nu este singura cale prin care acest virus poate fi contractat, ci şi împrumutarea tacâmurilor, tusea sau strănutul. Primele manifestări ale afecţiunii apar după 4-7 săptămâni de la expunerea la virus, fiind asemănătoare răcelilor (dureri în gât, oboseală, febră şi astenie). Specialiştii spun că boala sărutului apare o singură dată în viaţă, în general până în 35 de ani, însă virusul rămâne în organism toată viaţa.
„Mononucleoza infecţioasă se tratează cu antiinflamatoare nesteroidiene de tipul indometacinului sau diclofenacului. În formele severe se impune terapie cu cortizon (prednison). Complicaţiile mononucleozei infecţioase sunt relativ rare, cel mai adesea putând apărea hepatita satelită. În mai puţine cazuri, pot apărea anemia autoimună hemolitică, ruptura de splină sau o serie de complicaţii neurologice, cum ar fi meningita cu lichid clar şi encefalita”, explică prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, medic primar infecţionist la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.
Printre virusurile ce pot fi luate prin sărut se numără şi Herpes simplex 1, cel care duce la apariţia herpesului bucal. Pentru că acest virus se transmite foarte uşor, majoritatea adulţilor îl au în corp chiar dacă nu se manifestă prin apariţia leziunilor în zona buzelor. De asemenea, specialiştii spun că şi persoanele care nu au făcut niciodată herpes, ceea ce înseamnă că nu au fost infectate, ar trebui să evite sărutul cu o persoană care prezintă leziuni active, extrem de contagioase.
Se poate lua gripa
„Prin sărut se pot transmite şi virusuri gripale, paragripale, cele care declanşează varicela, dar şi alte virusuri ce provoacă boli respiratorii precum adenovirusurile sau rhinovirusurile. În plus, prin transferul de salivă se pot lua infecţii streptococice”, precizează medicul primar infecţionist Simin-Aysel Florescu de la Clinica Medlife din Bucureşti.
Potrivit medicului de familie Radu Leon George, candidoza bucală este o altă afecţiune transmisibilă prin sărut, aceasta fiind o boală destul de greu de tratat şi cu o recurenţă destul de frecventă.
Risc de HIV dacă există leziuni bucale
Deşi în general HIV şi hepatitele virale cronice B şi C se transmit prin sânge sau prin contact sexual, nu este exclus în totalitate ca virusurile să fie luate şi prin sărut în cazul în care există leziuni bucale. „Pentru a minimiza riscurile la care ne expunem în urma sărutului este de dorit să avem o igienă bucală impecabilă”, mai spune medicul Radu Leon George.
Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu