Totalul afișărilor de pagină

luni, 29 august 2011

Îţi cauţi job? Sunt 27.700 de locuri de muncă vacante

Numărul locurilor de muncă vacante din trimestrul al doilea a fost de 27.700, în creştere cu 400 de posturi faţă de trimestrul precedent şi cu 3.400 comparativ cu aprilie-iunie 2010, cele mai multe provenind din industria prelucrătoare, iar cele mai puţine din industria extractivă, potrivit INS.
Aproape o treime (9.000 posturi) din numărul total al locurilor de muncă vacante s-a concentrat în industria prelucrătoare, puţin peste 11% în sănătate şi asistenţă socială (3.100 posturi) şi aproape 11% în administraţia publică (3.000 posturi). Împreună cu activitatea de învăţământ (400 locuri), sectorul bugetar însumează aproximativ o pătrime (23,8%) din numărul total al locurilor de muncă vacante, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă în activităţile din industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, 20 de posturi şi respectiv 80 posturi.
Faţă de primul trimestru, cele mai relevante creşteri ale numărului locurilor de muncă vacante s-au produs în activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (+700 locuri vacante) şi în cele de informaţii şi comunicaţii (+300 locuri vacante). Totodată, cea mai importantă scădere a numărului de locuri de muncă vacante s-a înregistrat în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (-400 locuri vacante).
Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, în aprilie-iunie 2011, creşteri importante ale numărului locurilor de muncă vacante au fost în industria prelucrătoare (+1.700 locuri vacante) şi în activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (+1.100 posturi). La polul opus s-au regăsit construcţiile, numărul locurilor libere fiind cu 800 mai mic.
"În trimestrul doi din 2011, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,68%, în scădere cu doar 0,01 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale", potrivit INS.
Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de administraţie publică (1,14%), informaţii şi comunicaţii (1,12%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,07%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,03%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,11%).
Cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante s-a constatat pentru ocupaţiile de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (0,90%), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (0,86%).
În privinţa numărului locurilor de muncă vacante, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată s-a regăsit pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (6.100 locuri vacante), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (4.700 locuri vacante). Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă vacante a fost pentru lucrătorii calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,31% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 10 posturi).
sursa:mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu