Totalul afișărilor de pagină

luni, 29 august 2011

(P) Cresterea competitivitatii in domeniul HORECA prin instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca


Majoritatea firmelor din sectorul Horeca (Hoteluri, Restaurante si Catering), fara expertiza necesara optimizarii performantelor SSM (Sanatate si Securitate in Munca), inregistreaza un numar ridicat de accidente ce determina cheltuieli suplimentare prin: absenteism (zile munca), costuri juridice, amenzi, despagubiri, marirea primelor de asigurari. Efectele negative ale accidentelor asupra performantelor intreprinderii se reflecta direct in cresterea cheltuielilor, pierderea clientilor si scaderea calitatii lucrarilor si serviciilor. Mai departe, acestea influenteaza negativ imaginea firmei ceea ce la randul sau inseamna scaderea atractivitatii fata de clientii potentiali, pozitia pe piata muncii, atractivitatea scazuta pentru potentialii angajati. 
Scaderea performantelor intreprinderii se reflecta direct in cresterea costurilor si determina scaderea competitivitatii pe piata.
Conform Strategiei comunitare privind securitatea si sanatatea in munca pentru perioada 2007-2012, obiectivul principal la nivelul UE este reducerea cu 25% a accidentelor de munca, pana in anul 2012. In document se specifica rolul important al securitatii si sanatatii in munca pentru consolidarea competitivitatii si a productivitatii intreprinderilor. Aplicarea corecta a reglementarilor determina reducerea numarului de accidente si a costurilor cauzate de accidente, incidente si boli profesionale, contribuind in acelasi timp la motivarea lucratorilor. Pentru a realiza acest obiectiv important sunt necesare actiuni sustinute la nivel european, national, regional si local.
Sectorul HORECA este unul dintre sectoarele cu cea mai rapida dezvoltare. Principalele riscuri sunt alunecarile, caderile, manipularea de greutati, taierile, pozitiile statice si in picioare prelungite, contactul cu clientii, programe de munca atipice, in special seara si in weekend, ce perturba echilibrul dintre viata profesionala si privata, nivel ridicat de stres, munca monotona, hartuirea si chiar violenta din partea clientilor, a colegilor si a angajatorilor, expunerea la substante periculoase.
Pentru a veni in intampinarea necesitatilor de informare in problematica sanatatii si securitatii in munca si competitivitatea firmelor din sectorul Horeca, INCDPM “Alexandru Darabont” deruleaza in calitate de beneficiar proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, in domeniul securitatii si sanatatii in munca avand ca partener national Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Proiectul a debutat printr-un studiu: Analiza situatiei de plecare, ce a oferit informatii asupra problematicii SSM din sectorul Horeca. Aceste informatii au constituit fundamentul elaborarii continutului materialelor informative special concepute pentru acest sector: Ghid de sanatate si securitate in muna, Brosura pentru aplicarea legislatiei in domeniul SSM, Fise informative. Aceste materiale vor fi diseminate si distribuite in mod direct catre companiile din sector, incepand cu luna iulie 2011, prin intermediul partenerului nostru Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Incepand cu luna septembrie se vor organiza lunar seminarii de informare pentru managerii si antreprenorii din sectorul Horeca in Constanta, Sinaia, Bucuresti, Craiova, Brasov, Iasi, Timisoara, Cluj. In cadrul seminariilor vor fi dezbatute tematici ca: Legislatia din domeniu securitatii si sanatatii in munca si aplicarea ei in companii, Modele de organizare flexibila si competitivitate pentru companiile din sectoarele HORECA, Corelarea intre reglementarile legislative si competitivitatea companiilor, Analize comparative a costurilor cauzate de accidente si metode de reducere, Bune practici in domeniu (studii ce caz), Fonduri europene pentru SSM. Lectorii invitati sa participae la seminarii sunt experti in domeniul ssm atat din INCDPM cat si lectori straini cu experienta practica in companii.
Printr-o informare corecta, participantii la seminarii, managerii si antreprenorii din sectorul Horeca pot adopta pentru modelul de organizare optim cu respectarea reglementarilor SSM si care determina cresterea competitivitatii firmei pe piata.
Note catre editori:
INCDPM “Alexandru Darabont” in calitate de solicitant a contractat si coordoneaza proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, regionala si nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Unul din obiectivele proiectului este cresterea nivelul de constientizare a actorilor interesati de pe piata muncii, cu privire la riscurile profesionale si de cunoastere a masurilor prevenire a acestora, prin punerea la dispozitia managerilor, responsabililor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante si Catering (HORECA) si Constructii a unui set de instrumente utile, sub forma de materiale informative tiparite, elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti, care sa faciliteze implementarea legislatiei in domeniu la nivelul locurilor de munca.
Prin implementarea acestui proiect se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la cerintele pietei.
Proiectul ofera antreprenorilor si managerilor oportunitatea de a obtine competente pentru a analiza activitatea companiei din punct de vedere al costurilor si pierderilor datorate acidentelor de munca si de a adopta o organizare flexibila care sa permita cresterea competitivitatii pe piata si adaptablitatii la mediul de afaceri.

sursa:wall-street.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu