Totalul afișărilor de pagină

duminică, 11 septembrie 2011

Cand devii din prieten cel mai mare dusman al sau


Si adolescentii au problemele lor. Daca iti imaginezi ca problemele tale au luat sfarsit cand pustiul tau a crescut, ei bine, trecerea de la copilarie la maturitate este dificila atat pentru el, cat si pentru tine ca parinte. Doua varste, doua generatii si doua mentalitati diferite.

SITUAȚIE. Scenele în care adolescenții se întorc împotriva părinților sunt extrem de des întâlnite, de aceea, în primul rând, trebuie să te împaci cu ideea că și tu vei trece printr-o astfel de situație
RELAȚIE. Împărtășește-i cunoștințele tale
Incordarea din familie
Inevitabil, la varsta adolescentei, relatia de prietenie pe care ai cladit-o cu copilul tau inca din primele clipe in care l-ai tinut in brate devine incordata. Se revolta spunandu-ti ca nu esti un parinte model pentru ca il neglijezi lipsind prea mult de acasa, nu esti suficient de atent la nevoile lui, nu gaseste la tine intelegerea de care are nevoie, ii incalci anumite drepturi de care alti tineri de varsta lui se bucura din plin etc. sau se izoleaza si intrerupe comunicarea cu tine. 
Copilul isi cauta propriul drum in viata
Adolescenta este o etapa a vietii care aduce numeroase transformari fizice si psihice. Este momentul in care copilul tau porneste in cautarea propriei independente. Practic, el incearca sa-si creeze o identitate in afara familiei si, ca sa reuseasca, se detaseaza psihologic de tine. Mai exact, el isi construieste o noua imagine, mai apropiata de ceea ce doreste sa devina in etapele urmatoare, cand va fi adult. Isi cauta propriul drum in viata si, ca sa iasa de sub controlul si autoritatea ta, va da dovada de foarte multa ambitie, dorinta de reusita, revolta si agresivitate, mai accentuate atunci cand resimte teama de esec. Nu este exclus nici sa apeleze la terte persoane, unchi, matusi, bunici, prieteni, care sa-l inteleaga, sa-l ocroteasca si sa-l ajute. 
Greselile tale
Greseala pe care risti sa o faci in aceasta situatie delicata este sa reactionezi intr-o maniera nesigura. Sa oscilezi de la autoritate, la permisivitate. Adica o perioada renunti la interdictiile si programul strict pe care i le-ai stabilit, gandindu-te ca-si va schimba comportamentul rebel si lucrurile vor intra pe fagasul lor normal, iar o buna parte din timp faci tot ce-ti sta in putere ca sa restabilesti ordinea, de frica sa nu intre intr-un grup de prieteni dubiosi, sa nu o ia pe cai gresite. Ia in calculca aceasta independenta la care vrea sa ajunga ii va fi de folos ca adult. 
Cum pui capat conflictelor
Fii primul lui model de sinceritate, corectitudine, harnicie si bun-simt. 
Pastreaza-ti calmul si ai rabdare sa-l asculti atunci cand are ceva sa-ti spuna; 
Invata sa-i descoperi starile de spirit cand intrerupe comunicarea cu tine; 
Nu fi indiferent la problemele lui si nu-l acuza. Chiar daca ti se par deplasate opiniile lui, arata-te interesat de ele; 
Respecta-i gusturile si fa-l sa simta ca-l tratezi ca pe un adult; 
Nu-l critica pentru ca asculta un anumit gen de muzica, poarta haine prea largi, prea stramte sau pentru ca are o frizura ciudata; 


Gandeste-te ca el nu poate fi o copie a obiceiurilor tale;

Accepta ca el are nevoie de cineva din afara familiei cu care sa se simta in siguranta; 
Lasa-i libertatea de care are nevoie si ofera-i sansa de a-si demonstra responsabilitatea. De exemplu, poti sa-i dai bani de buzunar ca sa invete sa si-i gestioneze singur in mod eficient.


sursa:cancan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu